Kinyitható habszerkezetek és alkalmazási lehetőségeik az űriparban

Kinyitható habszerkezetek és alkalmazási lehetőségeik az űriparban

2019

Boldtur Bilguuntuguldur

konzulens(ek):
Dr. Várkonyi Péter

Szekció: Geometria és tartószerkezetek

Helyezés: Tanszéki Tematikus Különdíj

Dolgozat

Kinyitható habszerkezetek és alkalmazási lehetőségeik az űriparban

A műholdak, űrhajók és más űripari termékek gyakran igényelnek külső szerkezeti elemeket, amelyek napelemeket, mérőeszközöket, antennákat vagy napvitorlákat tartanak. Ezek a szerkezetek rendkívül karcsúak és könnyűek lehetnek a gravitáció hiánya miatt. Ugyanakkor az extrém magas szállítási költségek miatt a szerkezetek tömegét minimalizálni kell, továbbá megbízható, de hatékony kinyitható megoldásokat kell alkalmazni.

A jelenleg elterjedt szerkezeti megoldások közül érdemes kiemelni a teleszkópos és összehajtható csöveket, illetve rácsostartókat, az összecsavarható rácsostartókat, az origami-szerű dobozszerkezeteket, és az összetekerhető vékonyfalú csöveket. Ezek rendkívül hatékonyak is lehetnek. Például az Astromast, az összecsavarható rácsostartók egyik példája az eredeti hosszának 2%-ára összecsukható.

Munkám során megvizsgáltam a kinyitható habszerkezetek alkalmazásának lehetőségét az űriparban. Kísérleteket végeztem építőipari poliuretán habokkal. Definiáltam több teljesítmény-mérőszámot, és ezeket fizikai kísérletek segítségével megbecsültem. Végül pedig az irodalomban fellelhető adatokat felhasználva, összehasonlítottam ezeket az iparban elterjedt megoldásokkal.