Komplex és diploma a Forma&Szerkezet Specializáción

Komplex és diploma a Forma&Szerkezet Specializáción


01/12/2023

A Forma és Szerkezet Specializáció keretén belül két témakörben hirdetünk Komplex tervezés és Diplomatervezés témákat. Az egyes témákat a Rajzi és a Sziltan tanszék hirdeti meg:

A műterem fókuszában a különböző héjszerkezetek, boltozatok kortárs építészeti alkalmazása áll. Minden meghirdetett feladat kapcsán valamilyen héjszerkezet / boltozat tervezése is cél, aminek a léptékét az építészeti szándék határozza meg: lehet a belső tér része (födém, fal), meghatározhatja a külső megjelenést, mint lefedés, homlokzati elem vagy épülettömeg. Felfedezzük a héjak, boltozatok alkalmazásának mai módját, szerkezeti, formai és funkcionális lehetőségeit és előnyeit.
Célunk: Alkotás a forma, az anyag és az egyensúly határterületén…

Komplex és diploma tervezési tárgyaink fókuszába időről-időre egy anyagot állítunk, mely egyszerre építőanyag, de homlokzati és beltéri burkolat/felület is a maga sajátosságaival, szabályaival, törvényeivel, feltárt és még kiaknázatlan lehetőségeivel. A választott anyag kapcsán az inspiráció, illeszkedés, hagyomány és innováció fogalmak együttes jelenlétére támaszkodunk és a funkció, valamint a helyszín kontextusában hozunk létre terveket.
Célunk, hogy a tervezési feladat kapcsán, az épületet a helyszín, a természeti vagy épített környezet, a történeti és kulturális szövet kontextusában szemléljük, a választott anyag kapcsán pedig inspirált és innovatív alkotói attitűddel, a környezettudatosság felelősségével és szociális érzékenységgel gondolkozzunk róla.

Helyszínek: Budakalász, egykori Lenfonógyár területe; Szentendre, HÉV végállomás; Fertőrákosi kőfejtő; Budapest, Frankel Leó u. 80.

Konzulensek: Molnár Csaba DLA – Lassu Péter – Portschy Szabolcs – Répás Ferenc DLA – Sebestény Ferenc DLA – Váli István DLA – Sajtos István PhD – Sipos András PhD