Megfagyott Modern

Résztvevők:

Dr. Gáspár Orsolya, Dr. Sajtos István

Támogatók:

NKA

Státusz:

2015- (futó)

Projekt weboldala

Megfagyott Modern

Miért éppen Megfagyott modern? A modern mozgalom születésében az új igényeket
generáló társadalmi változások mellett az építészeti eszköztárat gazdagító új anyagok,
elsősorban a vasbeton és az acél megjelenése is meghatározó szerepű volt. Korábban soha nem tapasztalt lelkesedéssel fordult az építészeti gondolkodás a szerkezet felé, melytől ‘tiszta’, anyagiságának megfelelő működést várt el. Az új anyagok, új formák, új szerkezeti megoldások kikísérletezésére ösztönözték az alkotókat – gyakran szó szerint. Ez segít megérteni a vasbeton héjak huszadik század közepén tetőző népszerűségét – majd a részben technológiai, részben ideológiai okokkal magyarázható viszonylag gyors visszaszorulásukat. A magyar héjépítészet kiemelkedő alkotásai a modern mozgalom legszigorúbban vett elveit követték – nálunk a II. világháborút követően sem (egy-két kivételtől eltekintve) jelent meg az a fajta formai expresszivitás, amely máshol a modern elveinek óvatos tágítását eredményezte.
A projekt keretén belül gyűjtjük és katalogizáljuk a Magyarországon megvalósult vasbeton héjakat. Keressük a kapcsolatokat mind a magyar, mind a nemzetközi példák között. Célunk egy kapcsolati háló felrajzolása, mert úgy gondoljuk, hogy ez érdekes szempontokkal gazdagíthatja a történeti szerkezetek elemzését. A projekt keretén belül nyílt meg 2016-ban az azonos című kiállítás a FUGÁ-ban, illetve sok szálon kötődik a P.L.Nervi- Art and Science of Building c. vándorkiállítás magyarországi bemutatásához, melyet az Építőmérnöki Karral közösen valósítottunk meg.

További résztvevők: Ábrahám Bálint
Alumni: Mándoki Réka, Szkiba Veronika, Pokol Júlia, Kövesdi Andrea (demonstrátor), Tóth Regina (demonstrátor), Baldauf Anna, Fürtön Balázs, Hargitai Bence, Horóczi Flóra, Michelisz Éva, Pescka Krisztián

 

Videó linkek:
https://bme.videotorium.hu/hu/search/any/megfagyott%20modern
https://www.youtube.com/watch?v=T4OcJ_IAius