FRP-vel erősített vasbeton gerendák modellezése

Résztvevők:

Dr. Pluzsik Anikó, Nemessányi Cecília

Támogatók:

Státusz:

futó

Projekt weboldala

FRP-vel erősített vasbeton gerendák modellezése

Vasbeton gerendák megerősítésére gyakran van szükség a szerkezet leromlása, funkcióváltás vagy a megnövekedett elvárások, megváltozott követelmények következtében. Napjainkban széles körben elterjedt, bevett technika a vasbeton gerendák kompozittal (FRP) történő megerősítése. Míg a laminált FRP lemezekkel történő megerősítés méretezése szabványban is rögzített, egyéb erősítéstípusok esetén (pl. kompozit rudakkal történő megerősítés) nincs szabvány az erősítés tervezéséhez.
A most induló kutatás célja kidolgozni egy olyan, az eddigieknél pontosabb, analitikus rúdmodellt FRP lemezekkel történő megerősítésekhez, amely figyelembe veszi a részleges kapcsolatot a vasbeton felület és a kompozit lemez között. A kutatás során tervezünk megvizsgálni egyéb megerősítéstípusokat, különböző tönkremeneteli módokat, különböző szerkezeti elemeket is.
Az elkészítendő új, analitikus modell eredményeit össze fogjuk hasonlítani a már létező egyszerűsített analitikus, illetve a pontosabb numerikus modellek megoldásaival, megkeressük a modell alkalmazhatósági határait, várható pontosságát. A kutatás folyamán a kidolgozott modell verifikációjához kísérleteket is tervezünk. A Mapei cég nyitott a kísérletekben való közreműködésre, lehetővé téve ezzel a kutatási eredmények gyakorlatba való átültetését.